Transports

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Els sistemes de transport són combinacions de xarxes, vehicles i operacions.
Inclouen el caminar, la bicicleta, el cotxe, el sistema de carretera, els ferrocarrils, el transport fluvial i marítim  vaixells, canals i ports) i el transport aeri (aeroplans, aeroports i control del tràfic aeri).


DSC00919_x.jpg Els vehicles de transport (camions, trens, avions, bicicletes, etc.) transiten sobre les xarxes, encara que existeixen casos de xarxes que no usen vehicles: la xarxa per als vianants, les xarxes de voreres mòbils, les cintes transportadoras i els conductes o canonades.
En total, el transport de viatgers i de mercaderies expulsada al voltant del 30% del CO2 emès en el món.
La qualitat de l'aire en certes ciutats arriba a nivells crítics i afecta de manera inquietant a la salut dels residents.

En l'acord de Kioto es recull la necessitat de reduir les emissions de gas d'efecte hivernacle amb la finalitat de protegir el medi ambient i controlar els canvis climàtics. L'objectiu fixat en Kioto preveges uneixi reducció de les emissions de tots els sectors de l'economia del 8% en relació amb els nivells de 1990, d'aquí a l'any 2008 o 2012. 

A l'Unió Europea, la part de les emissions totals de CO2 procedents dels transports va passar del 19% en 1985 al 26% en 1995. 
A més, les emissions de CO2 produïdes pels transports a la Unión representen en l'actualitat al voltant del 3,5% de les emissions totals de CO2.
Qualsevol reducció de les emissions de CO2 implica una intervenció sobre les emissions procedents del transport.El transport és un consumidor important d'energia, la qual s'obté transformant combustibles, majoritàriament mitjançant motors de combustió.
En el procés de combustió es generen emissions gasoses (CO2, CO, NOx, SOx i altres, com partícules) que la seva nocivitat depèn de la font d'energia usada.
El transport i la comunicació són tant substituts com complements. Encara que l'avanç de les comunicacions és important i permet transmetre informació per telègraf, telèfon, fax o correu electrònic, el contacte personal té característiques pròpies que no es poden substituir. 

Atès que es preveu l'esgotament de combustibles fòssils cap al 2050, el transport mundial enfronta el repte de modificar completament els seus sistemes en una mica menys de cinc dècades. Es preveu que els vehicles d'hidrogen seran els més econòmics, si s'extrapolen les tecnologies actuals, amb la qual cosa hauríem d'aprendre a produir-lo per altres mètodes distints de l'alçament contaminant que s'usa avui dia (tractament de gas natural amb vapor), que genera immenses quantitats de diòxid de carboni, si volem que el seu ús no contribueixi encara més a l'escalfament global.
Durant els últims anys els vehicles han estat fent-se més nets, com a conseqüència de regulacions ambientals més estrictes i incorporació de millors tecnologies, (convertidors catalítics, etc.), i, sobretot, per un millor aprofitament del combustible. No obstant això, aquesta situació ha estat més que compensada per la pujada tant del nombre de vehicles com de l'ús creixent anual de cada vehicle, la qual cosa determina que ciutats amb més de 1.000.000 d'habitants presentin problemes d'índexs de contaminació atmosfèrica excessius, afectant la salut de la població.
El transport i la distribució de l'energia ha ocasionat múltiples accidents que han afectat greument a persones, instal·lacions i medi ambient. El transport de l'energia varia depenent del tipus d'energia a transportar.El transport del carbó: es porta a terme principalment per carretera i ferrocarril, i últimament s'està incrementant el transport fluvial.El transport del petroli: es realitza majoritàriament per oleoductes i petroliers, i al consumidor per mitjà de camions cisterna.
El transport de l'energia elèctrica: es porta a terme a través de les xarxes elèctriques, que distribueixen el corrent des de les estacions transformadores primàries fins al consumidor.

Desenvolupament d'un sistema de transport comunitari integrat:
L'existència de mitjans de transport eficaços i rendibles afavorirà la reducció de les emissions contaminants.
Haurà d'afavorir -se la intermodalitat amb la finalitat de subministrar serveis de transport de porta a porta que s'articulin entorn d'un conjunt de maneres de transport intercanviables.
La creació d'un sistema de transport intermodal integrat és un dels objectius de la Comissió. Segons una estimació, la creació d'un sistema integrat de gestió de la logística que aprofiti plenament les possibilitats que ofereix la telemàtica permetria reduir en un 4% les emissions de CO2 provinents del transport.
L'optimització, coordinació i racionalització de l'ús de tots els mitjans de transport, terrestre, aeri i marítim és un element important de l'estratègia de lluita contra les emissions de CO2 procedents del sector del transport. 

Una política decidida, clara i bé estructurada, per a reduir la necessitat de desplaçar-se, que no la seva possibilitat i per a orientar la demanda cap a les maneres més eficients de transport significaria una sensible reducció del consum d'energia, de la contaminació atmosfèrica i del soroll, menor ocupació d'espai, reducció del temps emprat en desplaçar-se, menor nombre d'accidents, inversions més reduïdes en la infraestructura viària i una millora general de l'habitabilitat de les ciutats. 

Disminuir les necessitats de transport, tant en el nombre de desplaçaments com en la longitud d'aquests, hauria de ser el nord que presideixi la política en el sector, el que indubtablement no és fàcil donada la segregació espacial i social de les àrees metropolitanes, la inèrcia en els hàbits de vida i sobretot els interessos de les multinacionals de l'automòbil i de les empreses constructores d'infraestructures.

 

 

Consumo equivalente
en litros de gasolina por pasajero*100 km

Medio de transportefuenteocupación media realConsumo real
según ocupación media
Consumo teórico
para ocupación ficticia al 100%
Metro y Tranvía BBG 21% 1.7 l 0.4 l
Autobús BBG 21% 2.7 l 0.6 l
Tren cercanías de DB FES 30% 2.3 l 0.7 l
Tren regional (RB) de DB BBG 20% 5.4 l 1.1 l
Regional Exprés (REB) de DB BBG 20% 4.6 l 0.7 l
Renfe Serie 103 (a) 65% 1.7-2.2 l 1.1-1.4 l
TGV FES 65% 1,6 l 1.0 l
Automóvil FES 1.7 persona 6,0 l 2.4 l
Avión (250 km) FES 66% 10,5 l 6.9
Avión (750 km) FES 66% 6,7 l 4.4

a
b
c