Hort urbà

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

• Per a moltes persones és un autèntic plaure conrear les seves pròpies verdures i hortalisses.

Constituïx una activitat gratificant, saludable i útil 100%. Obtens productes frescos i saborosos, fins i tot més que els quals compres en les botigues.

És una gran sensació conrear per al consum propi.

• L'estalvi de diners és considerable, encara que això sí, exigeix temps i dedicació, però no massa. A mesura que vagis guanyant en experiència i aprenent dels teus errors, la producció anirà augmentant. Aprofita el coneixement d'altres persones i la informació que trobaràs a llibres e internet.

• L'hort, si està bé organitzat, ja sigui en fileres o en massissos geomètrics, conjugarà bellesa amb utilitat. Avui hi ha molts jardiners que no confinen l'hort a l'últim racó, sinó que ho integren en el jardí amb les flors creant un tot artístic i harmoniós.

Dimensions:1_fresh-dill.jpg
• Assigna a l'hort una superfície del jardí.

Unes dades orientatives:

> 12 m2 (una parceleta de 3 x 4 metres) és un mínim per a tenir un hortet.

> 20-25 m2 està bé si et limites a produir verdures d'amanida per a la primavera i l'estiu.

> 40-50 m2 per a obtenir verdures tot l'any.

> 80-120 m2 per a cobrir les necessitats d'una família de 3 persones.
 
• Un hort petit no permetrà plantar arbres fruiters (encara que hi ha varietats de poc vigor) ni tampoc espècies que requereixin molt espai, com les síndries, melons, carabasses...

• Els horts petits tenen l'avantatge que es poden dur amb menys treball i es presta més atenció a cadascuna de les hortalisses.

• Si no disposes de terreny, utilitza una terrassa o un pati per al cultiu de verdures en tests, jardineres o altres recipients. És una alternativa perfectament vàlida. Avui es veuen en les ciutats cada vegada més les terrasses, àtics i terrats d'edificis plenes de plantes per a menjar.
Els fruiters van bé en un bon test.

La pràctica de mantenir petits horts urbans s'està estenent entre les famílies.
La finalitat d'aquests horts no és la de suplir una quantitat important d'aliment sinó que més aviat la de promoure una diversificació dels hàbits alimentaris.
A l'hort orgànic s'apliquen tècniques orgàniques, evitant l'ús d'herbicides i insecticidas (biocides), recreant un ecosistema que se sosté amb la diversitat dels cultius, la rotació dels mateixos i l'aporti d'abonaments orgànics.

L'agricultura urbana es un marc en el qual la família, veïns, o grups afins poden aprendre a observar i facilitar els processos naturals (sembra, creixement, cures, floració-reproducció, collita, conservació, elaboració d'aliments...).

A més de tenir propòsits productius, té un contingut educatiu i constructiu, ajuda a enfortir l'integració i el treball en equip i a recuperar l'autoestima, com així també promoure hàbits nutricionals saludables.

Es tendeix assolir un sistema de producció contínua en el qual s'aporta treball i coneixement tot l'any i es obtenen hortalisses fresques, fruites i herbes aromáticas per a la ingesta diària.

I sobre tot... Mai tinguis pressa! Les presses no són bones a l'horta.

a
b
c