CURIOSITATS

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

carreterainteligentL'empresa nord-americana Solar Roadways està desenvolupant un prototip de "carretera intel·ligent" en la qual, en lloc d'asfalt, els cotxes circularien per sobre de panells solars, i els senyals, en comptes d'estar pintades al terra amb ratlles blanques, serien bombetes LED que s'il·luminarien durant la nit.
Segons explica l'empresa, que ha aconseguit una ajuda del Departament de Transport d'Estats Units per a finançar el seu projecte, aquestes "carreteres intel·ligents" es podrien integrar en els camins que avui ocupen les vies d'asfalt, així com en zones d'aparcament, i servirien per a millorar dos problemes: la seguretat vial i el canvi climàtic.
Quant al primer, el prototip de Solar Roadways millora la seguretat a la nit, ja que incorpora llums en el ferm i permet projectar missatges sobre la calçada del tipus "desviament a pocs metres".
A més, incorpora detectors que detecten la presència d'animals en la calçada i adverteixen als conductors perque redueixin la velocitat.
Carreteres més segures
Així mateix, la carretera podria usar l'energia captada pels panells solars durant el dia per a fondre, mitjançant sistemes de calefacció incorporats al ferm, la neu i el gel present en la calçada, i evitar així accidents de tràfic.
D'altra banda, segons l'empresa, cambiar les carreteres i aparcaments d'asfalt per 'carreteres solars' pot ser "un gran pas" en la lluita contra el canvi climàtic.
En aquest sentit, la companyia assenyala que els vehicles elèctrics podrien recarregar-se amb l'energia emmagatzemada pels panells solars, permetent que aquest tipus de vehicles recorreguessin grans distàncies.
D'acord als càlculs de la companyia, cobrint l'actual xarxa de carreteres d'Estats Units d'aquests panells solars es podria produir tres vegades l'energia que el país usa actualment, "gairebé suficient per a abastir al món sencer", conclou Solar Roadways.


 

a
b
c