CATALUNYA

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Roger es un agricultor d'una petita població a prop de Montpellier, es dedica al cultiu de vinyes i assegura que te tota l'aigua que vol per regar les seves finques i que si no n'agafa més es per que no la necessita (i edemes hauria de pagar-la).

El canal Philippe Lamour va portar riquesa, fa uns 40 anys, a tota la zona entre Arles i Montpellier. L'agricultura va donar un salt gràcies a aquesta aigua de la que beuen grans extensions d'arbres fruiters, horts, vinyes i cereals.

Aquest canal porta els primers quilòmetres del seu recorregut 75 metres cúbics per segon, quan arriba a Montpellier, aquest canal es redueix a 20 metres cúbics per segon. Pero aixó es molta aigua. Tanta, que als agricultors que es beneficien d'aquesta concessió els hi sobra. En el projecte de transvasament d'aigua a Catalunya es proponien portar 15 metres.

La BRL la iniciat els estudis per allargar el canal fins a Narbona, el que aproparia el canal mes a prop de Catalunya.

Però les coses van a poc a poc i aquesta obra no es preveu fins 2020.

El transvasament costaria més de 1000 milions d'euros, doncs s'hauria de transportar l'aigua per canals o tuberes mes de 200 kilòmetres, però això no seria impediment per efectuar el projecte, per que s'amortitzarien ràpidament pel cost del metre cúbic d'aigua del cabdal que arribaria a Catalunya.

L'única condició que posen la majoria dels francesos de la vora del Ròdan es que aquesta aigua no sigui emprada en usos agrícoles. I es que el que no entendrien els francesos es que aquesta aigua tornes per carretera en camions transformada en fruita i verdura.

Aigua si, però per a ús domèstic.

a
b
c