Alimentació

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

És indubtable que la salut és la principal preocupació de tots els éssers humans i l'alimentació és part inseparable d'una bona salut.
La producció i venda d'aliments ecològics, vénen a donar resposta als consumidors i a la cada vegada major atenció que es presta a l'alimentació. L'innecessària ingestió de químics, producte de les explotacions agrícoles i ramaderes són nocius per a la salut i deteriora el medi ambient.
Es podria dir que els aliments ecològics, orgànics o biològics, són aquells aliments i begudes produïts sense la utlización de productes químics en totes les fases de la seva elaboració. Actualment, els consumidors tenen la garantia que els aliments naturals que compren són realment ecològics i saludables si al comprar aliments ecològics aquests estan certificats pels organismes corresponents.
Els aliments ecològics proporcionen a més un aporti nutricional més complet que els convencionals i els seus efectes en l'organisme sempre seran positius. Els aliments ecològics contenen entre un 40% i un 60% més de vitamines i minerals que els productes convencionals i menys percentatge d'aigua, pel que aporten més resistència davant les malalties. Es conserven millor que els tradicionals i posseïxen un contingut en nutrientes molt superior al dels productes convencionals.

La part negativa es troba en el preu de venda dels aliments ecològics que és més elevat que el dels convencionals, si bé aquesta diferència s'està reduint en els últims anys per l'augment de la demanda i ja són molts els aliments ecològics que es poden comprar, sucs, llegums, fruites, carn, verdures, vins, etc.
Els consumidors bé informats accepten aquest major preu de venda ja que realment obtenen productes saludables de molta millor qualitat. També és cert que alguns productes, sobretot vegetals, no tenen un aspecte tan bonic com els tradicionals però a canvi si tenen un color molt més pur.
Els aliments ecològics fan recuperar la veritable aroma i sabor dels menjars i begudes. La producció d'aliments ecològics requereix d'una sèrie de tècniques per a pal·liar el no ús d'elements químics tant en la producció agrària com ramadera. La rotació i associació de cultius amb la finalitat de mantenir la fertilitat de la terra i buscant la simbiosi entre les plantes. La plantació d'una coberta vegetal que eviti l'erosió, no competeixi per nutrients i aporti matèria orgànica.
 
La plantació de tanques o barreres vegetals al voltant dels cultius, que atreguin i siguin fre d'insectes perjudicials per a les plantacions i contribueixin a la biodiversitat.

L'ús d'abonaments orgànics i la integració on sigui possible de la ramaderia, de manera que aquesta coma les parts aèries de l'herba de la coberta vegetal, deixant les arrels, el que beneficia a les plantacions perquè aporten al sòl un abonament completament ecològic de gran qualitat que millora la fertilitat de la terra, contribuïxen a l'establiment d'un equilibri mediambiental i fan més fàcil el maneig de la coberta vegetal.
La venda d'aliments ecològics i el seu consum a Espanya és àdhuc molt baix comparat amb països com Dinamarca o França. El 90% de la producció ecològica a Espanya es destina al proveïment de mercats en l'exterior.
El desconeixement dels productes per una dolenta promoció, uns canals de distribució que no fan arribar aquests productes fins al consumidor i uns preus de venda més alts, posen fre a aquesta indústria.
Com aspectes positius es pot observar l'augment de la producció agrícola i ramadera d'origen ecològica, gràcies a l'alta demanda dels mercats de l'exterior. Aquest increment ha dut a crear-se associacions regionals de productors d'aliments ecològics com EPEA, APECPAE, ARPA-ECO o AEN, amb l'objectiu donar suport i promoure el consum de productes ecològics.

 

a
b
c