INICI

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

El consell de ministres sol·licita la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de Cantàbria que impedeix la tècnica de fracturació hidràulica.

fracking-diagram

Augmenta la tensió entre el Govern central i les comunitats autònomes contràries a l'ús del fracking, la tècnica d'extracció d'hidrocarburs per fracturació hidràulica de les roques.

El Consell de Ministres ha aprovat en la reunió celebrada aquest divendres 24 de gener un acord pel qual se sol·licita al president del Govern la interposició del recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Cantàbria 1/2013 que regula la prohibició del fracking com a tècnica de recerca i extracció de gas no convencional en aquesta comunitat autònoma.

El consell de ministres sol·licita la suspensió d'aquesta llei càntabra per considerar que el text aprovat pel Parlament de Cantàbria -a proposta del PP i els vots a favor de PRC i PSOE- és "inconstitucional" perquè vulnera la Llei del Sector d'Hidrocarburs, que preveu que correspon a l'Administració General de l'Estat atorgar les autoritzacions i permisos relatius a hidrocarburs quan afecti a l'àmbit territorial de més d'una Comunitat Autònoma i a les zones de subsòl marí.

L'executiu central entén que la llei de Cantàbria, en prohibir la recerca i extracció de gas esquist mitjançant la tècnica del fracking, "buida de competències" a l'administració de l'Estat en matèria hidrocarburs. En aquest sentit, assenyala que "les competències autonòmiques sobre medi ambient no poden estendre's de manera que impedeixin completament l'exercici de les competències estatals".

Independentment del tema competencial, la decisió del consell de ministres deixa en evidència una forta tensió entre governs autonòmics com el de Cantàbria (amb majoria del PP), que s'oposen al fracking per considerar que suposa riscos ambientals molt importants -a més de causar un fort rebuig social- i l'administració central, que és favorable a autoritzar aquesta polèmica tècnica d'extracció d'hidrocarburs en els projectes que puguin superar el tràmit de la declaració d'impacte ambiental.

La Comissió Europea com a excusa

L'Executiu central puntualitza que la legislació estatal no ignora la protecció ambiental en la utilització d'aquesta pràctica, ja que, tant el Text Refós de la Llei d'Avaluació d'Impacte Ambiental, aprovat per Reial decret Legislatiu de 2008, com la Llei d'avaluació ambiental, de 2013, subjecten els projectes que utilitzin aquesta tècnica a l'avaluació d'impacte ambiental, que "podrà establir totes les mesures de protecció que siguin necessàries en cada cas, o bé, si fos necessari, descartar els projectes que ofereixin riscos per al medi ambient".

La petició del recurs d'inconstitucionalitat ha estat presentada avui -nou mesos després de l'aprovació de la llei de Cantàbria- aprofitant la circumstància que fa solament dos dies, la Comissió Europea donés a conèixer el seu nou projecte de pla sobre energia i clima, on es deixa en mans dels Estats membres la regulació del fracking.

Resposta del govern de Cantàbria

La resposta del Govern de Cantàbria no s'ha fet esperar. Aquesta mateixa tarda el conseller de Medi ambient, Ordenació del Territori i Urbanisme d'aquesta comunitat, Javier Fernández ha comparegut en roda de premsa per exposar que si es confirma el recurs de anticonstitucionalitat anunciat pel Consell de ministres, el Govern regional buscarà "tots els arguments legals i normatius" per impedir aquesta tècnica.

Javier Fernández ha indicat que amb la normativa actual i amb la jurisprudència és "pràcticament impossible" que es faci fracking a Cantàbria, i es compromet a usar tots els arguments legals enfront del recurs que l'Executiu central ha anunciat contra la norma autonòmica que prohibeix aquesta tècnica.

L'Executiu regional sosté que, amb la llei vigent a la mà, a Cantàbria "hi ha arguments suficients per fer pràcticament inviable" el fracking, i adverteix que caldria impulsar modificacions urbanístiques que qualifiquessin nous sòls com a rústics d'especial protecció minera, alguna cosa al que no estan disposats ni l'administració regional ni els municipis.

A més, a Cantàbria, el 95 % del territori no és sòl rústic d'especial protecció minera i l'altre 5 % ja està ocupat, segons ha indicat el conseller de Medi ambient, Ordenació del Territori i Urbanisme d'aquesta comunitat.

a
b
c